منو

Loading
http://www.tooz.ir/modules/mod_image_show_kh4/cache/stories.MomentNews.hospital1kh-is-157.jpglink
http://www.tooz.ir/modules/mod_image_show_kh4/cache/stories.MomentNews.shabakh1kh-is-157.jpglink

بیمارستان شهید گنجی شهرستان دشتستان

بیمارستان شهید گنجی شهرستان دشتستان

ادامه مطلب ...

شبکه بهداشت و درمان شهرستان دشتستان

شبکه بهداشت و درمان شهرستان دشتستانشعار سال 1394

ادامه مطلب ...

«
»
  1. 0
  2. 1

به مناسبت هفته ملی تیروئید (10-4) خردادماه

  • نوشته شده توسط بنافی
  • زیر مجموعه: اخبار
  • دسته: جدبد
  • بازدید: 3922

مقاله زیر به مناسبت هفته ملی تیروئید (10-4 خرداد ماه ) به منظور آشنایی با مصرف نمک و نقش آن در بروز تیرئید 

شعار هفته ملی تیروئید خود مراقبتی با کاهش مصرف نمک
نمک چه نقشی در بدن دارد ؟

پاسخ : نمک دارای ماده موثره سدیم می باشد که یکی از مواد مغذی مورد نیاز برای سوخت وساز مواد غذایی در بدن ،انتقال پیام های عصبی وکارکرد صحیح عضلات است . سدیم به مقدار محدود مورد نیاز روزانه بوده ومصرف متعادل آن لازم است . در برخی شرایط مانند اسهال واستفراغ ویا فعالیت شدید بدنی ودر هوای گرم نیاز بدن به املاح به ویژه سدیم به علت از دست رفتن بدن افزایش می یابد

.
نمک یددار چیست ؟

پاسخ :نمک یددار با هدف پیشگیری از کمبود ید در کشور تولید می شود ونمک خوراکی است که حاوی یکی از ترکیبات ید به مقدار جزیی می باشد نمک یددار طعم وبوی خاصی ندارد
.
نمک یددار تصفیه شده چیست ؟

پاسخ :نمک یددار تصفیه شده نمکی است که ناخالصی های نامحلول مانند فلزات سنگین وهمچنین ناخالصی های محلول مانند آهک ،شن وماسه طی فرایندی در کارخانه حذف شده وید به آن اضافه شده است . نمک تصفیه نشده به علت داشتن ناخالصی در افرادی که سابقه بیماریهای گوارشی ،کلیوی وکبدی دارند وحتی مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به به بروز ناراحتی گوارشی ،کلیوی ،کبدی وحتی کاهش جذب آهن در بدن می شود
.
چرا باید فقط از نمک یددار تصفیه شده استفاده کنیم ؟

پاسخ :میزان ید موجود در منابع غذایی گیاهی وحیوانی در کشور ما برای تامین ید مورد نیاز بدن کافی نیست وید مورد نیاز بدن عمدتا" از طریق مصرف نمک یددار تامین می شود . نمک خوراکی باید از نوع یددار وتصفیه شده باشد . نمک های یددار تصفیه شده ،به دلیل خلوص بالا میزان ید را بهتر وبه مدت بیشتر حفظ می کنند
.
چرا ید به نمک اضافه می شود ؟

پاسخ : نمک تقریبا" در طبخ همه غذا ها استفاده استفاده می شود وهمه افراد روزانه مقدار معینی نمک مصرف می کنند . بنابراین نمک بهترین ماده غذایی برای افزودن ید به آن می باشد واز نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه است . همچنین در اثر افزودن ید به نمک تغییری در طعم ورنگ نمک ایجاد نمی شود
.
کمبود ید چه عوارضی دارد ؟

پاسخ :تنها تظاهر کمبود ید ، بیماری گواتر (تورم قسمت جلوی گردن به علت بزرگی غده تیرویید ) است ،علت اصلی بزرگ شدن غده تیروئید کمبود دریافت ید می باشد . کمبود ید در دوران بارداری موجب ناهنجاری های جسمی وذهنی ،کری ولالی ،سقط ومرده زایی می شود . کاهش بهره هوشی ،کاهش قدرت یادگیری وافت تحصیلی ،کاهش مقاومت بدن در برابر بیماریها از دیگر عوارض کمبود ید است
.
روزانه چه مقدار نمک باید مصرف کنیم ؟

پاسخ : در حال حاضر مصرف نمک در کشور ما بالا وحدود 3-2برابر مقدار توصیه شده سازمان جهانی بهداشت است . حداکثر مقدار مصرف نمک روزانه 5 گرم می باشد این مقدار نمک ، میزان سدیم مورد نیاز روزانه راتامین می کند . باید توجه داشت که سدیم علاوه بر نمک ،بطور طبیعی تقریبا" در تمام مواد غذایی وجود دارد وبا مصرف مواد غذایی مختلف بخش عمده ای از سدیم مورد نیاز بدن تامین می شود . بنابراین مقدار نمکی که به غذا اضافه می شود باید در حداقل مقدار (کمتر از 3)باشد
.
در چه شرایطی باید نمک یددار را نگهداری کرد ؟

پاسخ : نگهداری وذخیره نمک یددار به مدت طولانی (بیش یک سال )موجب از دست رفتن بخشی از ید آن آن می شود . برای حفظ ید در نمک ،باید نمک را دور از نور ورطبت ودر ظرف در بسته پلاستیکی ،چوبی ،سفالی ویا شیشه های رنگی وتیره نگهداری کرد وجهت اضافه کردن آن به غذا در زمان طبخ ، نمک را در انتهای پخت اضافه نمود تا ید آن در حداکثر مقدار حفظ شود
.
چه نوع نمکی باید خریداری ومصرف شود ؟

پاسخ : همواره به وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت روی بسته بندی نمک ها باید توجه شود . فقط نمک هایی قابل مصرف ومجاز هستند که که شماره پروانه ساخت بر روی بسته بندی آن ها درج شده باشد . همچنین دقت کنید که عبارت «نمک یددار تصفیه شده »برروی بسته بندی نمک درج شده باشد واز خرید هرگونه نمک با عنوان «صادراتی صنعتی »که مصرف خوراکی ندارد ویا «نمک دریا »که ید کافی ندارد وتصفیه نشده است خودداری نمایید
.
مصرف زیاد نمک یا غذاهای شور چه عوارض را در پی خواهد داشت ؟

پاسخ : در صورتی که نمک به مقدار مناسب مصرف شود وکلیه ها هم سالم بوده وعملکرد خوبی داشته باشند مشکلی ایجاد نمی شود . اما در صورت تداوم مصرف زیاد نمک ومواد غذایی شور مشکلاتی از جمله فشار خون بالا ، سکته قلبی ، پوکی استخوان ،سرطان معده ،آسم ،ادم یاورم ایجاد می شود . در حقیقت همه این عوارض ناشی از مصرف زیاد نمک است
.
برای پیشگیری از افزایش فشار خون وبیماریهای قلبی به چه نکاتی باید توجه کنیم ؟

پاسخ :میزان نمکی که هنگام پخت به غذا اضافه می کنید را کاهش دهید
.
برای اجتناب از مصرف بی رویه نمک ؛بر سر سفره از نمکدان استفاده نکنید
.
غذاهای کنسرو شده وبسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و آماده دارای مقادیر زیادی نمک هستند ،به همین دلیل بهتر است مصرف این موادغذایی را محدود کنید
.
مصرف غذاهای شور مثل آجیل شور ،انواع شور نظیر خیار شور وکلم شور ،ماهی دودی ،سوسیس وکالباس وغذاهای کنسروی راکاهش دهید
.
جوش شیرین که ممکن است در انواع نان وکیک به کاررود ،دارای مقدار زیادی سدیم «عنصر موثره نمک »است . بنابراین در افرادی که به علت ابتلا به بیماری محدودیت مصرف نمک دارند مصرف مواد حاوی جوش شیرین هم باید بسیار محدود شود
.
به جای نمک از چه نوع چاشنی های دیگر می توان استفاده کرد ؟

پاسخ :از طعم دهنده هایی مانند سبزیهای معطر (آویشن ، ریحان ،ترخون ،نعناع ،مرزه ،کاکوتی و... )،آبلیمو ، آبغوره ، آب نارنج وسرکه می توان به جای نمک برای معطر ودلپذیر کردن غذا استفاده کرد
.
مهمترین منابع دریافت نمک در رژیم غذایی کدام ها هستند ؟

1-
نمک آشپزخانه وسفره که زمان طبخ یا سر سفره به غذا اضافه می شود
.
2-
انواع غذاهای آماده مانند سوسیس ، کالباس ،پیتزا ، همبر گر و
...
3-
انواع کنسروها مانند کنسرو خورش های آماده ، کنسرو سبزیجات و
...
4-
انواع تنقلات شور مانند فراورده های غلات حجیم شده ، چیپس ،چوب شور و
...
5-
لبنیات شور مانند پنیر ، دوغ وکشک پرنمک

6-
انواع شور مانند خیار شور ، کلم شور وانواع ترشی هاو
...
7-
مواد غذایی نمک سود مثل ماهی دودی

با توجه به این که ذائقه ممکن است مواد غذایی شور را بیشتر ترجیح دهد ،چگونه می توان ذائقه سازی کرد ؟

پاسخ : این که ذائقه غذای شور راترجیح دهد به فرهنگ غلط اضافه کردن نمک وطعم دهنده ها به غذای کودک از سال های گذشته بر می گردد . در واقع با افزودن نمک به غذای کودک ما اورا با طعم شور آشنا می کنیم وعادت می دهیم . به همین علت به هنگام بزرگسالی غذای حاوی نمک را ترجیح می دهد وحتی اگر برای او غذای بدون نمک تهیه کنیم در سر سفره به آن نمک خواهد افزود . به همین علت یکی از اقدامات مهم در این راستا ذائقه سازی است . برای این که ذائقه کودک به غذای کم نمک عادت کند به هنگام تهیه غذای کمکی برای کودکان نباید از نمک واساسا" از هیچ طعم دهنده ای استفاده نمود . همچنین زمان تهیه غذای کودک باید از چشیدن آن خودداری کرد
.
مضرات مصرف نمک دریا چیست ؟

پاسخ : در حال حاضر مصرف نمک دریا از سوی افراد غیر کارشناس به مردم توصیه می شود . نمک دریا به نمک حاصل از تبخیر آب دریا گفته می ود . این نمک ، تصفیه نشده ودارای انواع ناخالصی ها از جمله فلزات سنگین است که خطر سرطان زایی آنه به اثبات رسیده است . علاوه بر ناخالصی ها از جمله فلزات سنگین است که خطر سرطان زایی آن ها به اثبات رسیده است . علاوه بر ناخالصی میزان یدآن کم یا حتی فاقد ید است ، بنابراین نیاز روزانه به ید را تامین نمی کند . هر چند نمک دریا حاوی مواد معدنی از جمله فلوئور وپتاسیم است ، اما این این ویژگی نمک دریا بسیار کم اهمیت بوده وارزش کاربردی ندارد.

 

نظر خود را اضافه کنید.

0 / 1500 محدودیت حروف
متن شما باید بین 10 تا 1500 حرف باشد
شرایط و قوانین.
  • هیچ نظری یافت نشد

آخرین اطلاعیه ها و بخشنامه ها

  • 1
  • 2
قبل بعدي

اطلاعیه

آزمون اقدامات محیطی ،در کنترل بیماریهای منتقله از آب و غذا

آزمون اقدامات محیطی ،در ک…

04-05-1394 | بازدید :2048

آزمون اقدامات محیطی ،در کنترل بیماریهای منتقله ا... ادامه مطلب

اطلاعیه

اموزش پذیرش دانش اموز در هنرستان کاردانش بهیاری

اموزش پذیرش دانش اموز در …

02-04-1394 | بازدید :3059

اموزش پذیرش دانش آموز در هنرستان کاردانش بهیاری ادامه مطلب

اطلاعیه

انتخابات نظام پرستاری

انتخابات نظام پرستاری

24-03-1394 | بازدید :2682

انتخابات نظام پرستاری ادامه مطلب

اطلاعیه

 "آگهی استخدام  89 روزه."

"آگهی استخدام 89 ر…

20-03-1394 | بازدید :3515

  آگهی استخدام قراردادی 89 روزه ادامه مطلب

اطلاعیه

اسامی کاندیدای نظام پرستا…

18-03-1394 | بازدید :2299

اسامی کاندیدای نظام پرستاری ادامه مطلب

اطلاعیه

آگهی استخدام پیمانی

18-03-1394 | بازدید :2605

آگهی استخدام پیمانی ادامه مطلب

اطلاعیه

آزمون غیرحضوری دستورالعمل…

26-09-1393 | بازدید :2872

آزمون غیرحضوری دستورالعمل مدیریت اجرایی پسماندهای ... ادامه مطلب

اطلاعیه

آگهی استخدام قراردادی 89 …

06-09-1393 | بازدید :2773

دانلود اگهی استخدام قراردادی 89 روزه ادامه مطلب

تماس با ما

شبکه بهداشت و درمان شهرستان دشتستان زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی استان بوشهر، جهت تماس با شبکه بهداشت می توانید با موارد زير در ارتباط باشيد .

  • ايران -بوشهر - برازجان
  • 3896 771 917 98
  • mailto:abbaspourasghar@yahoo.com
ورود

ورود به حساب کاربر

نام کاربری
رمز عبور *
بخاطر سپاری رمز عبور
مجوز استفاده از قالب عمومی خلیج فارس براي اين دامنه داده نشده , برای دریافت مجوز قالب بر روی لینک ، ( درخواست مجوز ) کلیک کنید